טבעוניוז | כל החדשות בעולם הטבעונות
טבעוניוזהרצאותחדשותתמונות השבועטוריםאוכל ומתכוניםסרטוניםיהדותארועים קרובים

המדע קבע: טבעונות היא התזונה הבריאה ביותר

צוות טבעוניוז 22.7.2018
עודכן לאחרונה: 12.4.2021

המדע קבע: טבעונות היא התזונה הבריאה ביותר
אילוסטרציה. מקור: Pixabay

מחקרים מדעיים רבים מאוד מוכיחים, כי טבעונות היא התזונה הבריאה ביותר לאדם, וכי מוצרים מן החי מתקשרים לכמעט כל מחלה אפשרית. עם השנים מצטברים עוד ועוד מחקרים שמחזקים אף יותר את הטענה. ריכזנו עבורכם כמה מהמחקרים וכמה מהאנליזות שמסכמות מחקרים רבים:

פירות וירקות
ניתוח של מספר מחקרים מוכיח, כי צריכה של פירות וירקות מקטינה את הסיכון למחלות לב וכלי דם - וכל המרבה הרי זה משובח.
Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality - a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies

מחקר גילה יחס הפוך בין הסיכון לשבץ לבין צריכת פירות, ירקות, סיבים תזונתיים ומזונות דיאטטיים, ויחס ישר בין בין הסיכון לשבץ לבין צריכת ביצים:
associations of major foods and fibre with risks of ischaemic and haemorrhagic stroke: a prospective study of 418 329 participants in the EPIC cohort across nine European countries

לקריאה נוספת:
מחקר: יתרונות בריאותיים משמעותיים ל-10 מנות פירות וירקות ביום
מחקר נוסף קובע שמזון צמחי משפר את בריאות הלב
מחקר: ירקות מקטינים את הסיכון לסוכרת ב-18%
פריצת דרך: מדענים גילו דרך חדשה להשיג B12 דרך צמחים
חלבון צמחי טוב לפוריות
צריכת פירות וירקות מקטינה את הסיכון לאיבוד זיכרון בקרב גברים - מחקר

תמותה מוקדמת
הרווארד: שליש ממקרי המוות המוקדם יכולים להימנע על ידי הימנעות מבשר
מדענים: העדפת חלבונים ושומנים צמחיים על פני בשר בריאה יותר
צריכת שומן מן החי נקשרת למוות מוקדם - מחקר חדש
מחקר מעמיק חושף: צריכת ביצים מגבירה סיכון למוות מוקדם

במחקר פרוספקטיבי שעקב אחר מעל ל-20,000 איטלקים בגילאי 35 ומעלה, נמצא כי בהשוואה לאנשים שצרכו ביצה בשבוע או פחות, אלו שצרכו מעל לארבע ביצים בשבוע היו בסיכון גבוה בעשרות אחוזים לתמותה כללית, תמותה ממחלות לב ותמותה מסרטן.
Egg consumption and risk of all-cause and cause-specific mortality in an Italian adult population

מחלות לב וכלי דם (כללי)
תזונה על בסיס צמחים מקטינה את הסיכון למות ממחלות לב ב-32%:
Plant‐Based Diets Are Associated With a Lower Risk of Incident Cardiovascular Disease, Cardiovascular Disease Mortality, and All‐Cause Mortality in a General Population of Middle‐Aged Adults

אכילת קטניות משפרת את בריאות הלב - סקירת מחקרים:
Associations between Dietary Pulses Alone or with Other Legumes and Cardiometabolic Disease Outcomes: An Umbrella Review and Updated Systematic Review and Meta-analysis of Prospective Cohort Studies.

אכילת מאכלים צמחיים עשירים באיזופלבונים כמו טופו יכולה להקטין את הסיכון ללקות במחלות לב:
Isoflavone Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in US Men and Women: Results From 3 Prospective Cohort Studies

אכילת בשר אדום ובשר מעובד מעלה את הסיכון למחלות לב ולתמותה:
Associations of Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident CVD and Mortality

אפילו צריכה של כמויות קטנות של בשר מגדילה את הסיכון לתמותה מוקדמת, בעיקר ממחלות לב:
Red and Processed Meat and Mortality in a Low Meat Intake Population

כולסטרול בביצים נקשר למחלות לב ולתמותה:
Study: Cholesterol in Eggs Tied to Cardiac Disease, Death

תזונה טבעונית מפחיתה את הסיכון למחלות לב בקרב אמריקאים ממוצא אפריקאי:
Heart Disease and Stroke Statistics - 2019 Update: A Report From the American Heart Association

ניוזוויק: טבעונות מקטינה את הסיכון למחלות לב בכמעט חצי

אי ספיקת לב
במחקר מקיף שנעשה על כ-70,000 שוודים, צריכת ביצה אחת ליום או יותר גרמה לסיכון מוגבר של 30% לאי ספיקת לב.
Egg consumption and risk of heart failure, myocardial infarction, and stroke: results from 2 prospective cohorts.

סוכרת ומחלות לב
תזונה טבעונית יכולה להקטין את הסיכון ללקות במחלות לב, שבץ וסוכרת סוג 2 - עלי פי מחקר גדול שנערך בבריטניה בשנת 2020:
Are Vegans More Healthy Than Non-vegans?

מחקר מקיף גילה, כי לחולי סוכרת שצרכו ביצים היה סיכון מוגבר ב-50% ללקות במחלת לב כלילית.
Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.

מחקר אחר מגלה, כי לחולי סוכרת שצרכו כמות גדולה של ביצים היה סיכון מוגבר למות ממחלות לב וכלי דם.
Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians' Health Study.

עורק הצוואר
במחקר שנעשה על 1,262 בני אדם, התגלה כי צריכת חלמון ביצה נקשר עם הצטברות כולסטרול בעורק הצוואר.
Egg yolk consumption and carotid plaque.

לקריאה נוספת:
אכילת ביצה אחת שקולה לעישון חמש סיגריות

סרטן (כללי)
מדענים: דם של טבעונים יעיל פי שמונה בהגנה מפני סרטן
מחקר חדש: טבעונות עשויה לעצור את התפתחות מחלת הסרטן
קשר בין צריכת עוף למספר סוגי סרטן - מחקר רחב היקף חדש

סרטן המעי הגס
באוקטובר 2015 הכריז ארגון הבריאות העולמי על תוצאות ניתוח של מחקרים רבים שהראו כי מוצרי בשר מעובד כמו בייקון ונקניקיות גורמים לסרטן המעי הגס. ניתוח שנעשה מאוחר יותר של 400 מחקרים הראה, כי הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס גדל ב- 12% על כל 100 גרם בשר אדום או בשר מעובד שנצרך באופן יומיומי. אותו מחקר גילה גם, שצריכה של ירקות ושל דגנים מלאים הקטין את הסיכון.
Foods and beverages and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies, an update of the evidence of the WCRF-AICR Continuous Update Project.

אנליזה של מחקרים שנעשו על יותר מ-400,000 בני אדם גילתה, כי צריכת ביצים נקשרת עם סרטן של מערכת העיכול, ובפרט עם עלייה של 25% בסיכון ללקות בסרטן המעי הגס.
Egg consumption and risk of GI neoplasms: dose-response meta-analysis and systematic review.

לקריאה נוספת:
סרטן המעי הגס: המחלה שנדדה לצעירים

דיברטיקוליטיס
דיברטיקוליטיס: חדשות רעות נוספות לאוהבי בשר אדום

סרטן הראש והצוואר
מחקר שנעשה בהולנד על יותר מ-120,000 בני אדם במשך יותר מ-20 שנה גילה, שצריכת בשר אדום מעובד הגדיל ב-50% את הסיכון ללקות בסרטן הראש וסרטן הצוואר.
Intake of meat and fish and risk of head-neck cancer subtypes in the Netherlands Cohort Study.

סרטון הערמונית
מחקר גילה שצריכת בשר אדום וצריכת ביצים נקשרות לסיכון מוגבר ב-14% ללקות בסרטן הערמונית קשה וקטלנית.
Associations between unprocessed red and processed meat, poultry, seafood and egg intake and the risk of prostate cancer: A pooled analysis of 15 prospective cohort studies.

מוצרי חלב מגבירים ב-65% את הסיכון לסרטן הערמונית וטבעונות מקטינה אותה ב-36%:
Effect of Plant and Animal-Based Foods on Prostate Cancer Risk

סרטן השד
ניתוח מחקרים גילה שצריכה של יותר מ-9 ביצים בשבוע מגבירה את הסיכון לסרטן שד ב-9%.
Egg intake and cancers of the breast, ovary and prostate: a dose-response meta-analysis of prospective observational studies.

צריכת חלב נקשרת לסיכון מוגבר לסרטן השד:
Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks

לקריאה נוספת:
מוצרי סויה וירקות מצליבים מצמצמים את תופעות הלוואי של סרטן שד

סרטן שחלות
מחקר גילה, כי צריכת ביצים נקשרת לסיכון מוגבר של 22% לסרטן שחלות.
Egg consumption is associated with increased risk of ovarian cancer: Evidence from a meta-analysis of observational studies.

סוכרת סוג 2
מחקר שנעשה בפינלנד ועקב אחרי 2,000 גברים במשך 19 שנים מגלה, כי אפילו החלפה של קלוריה אחת של חלבון מן החי לחלבון מן הצומח מפחיתה את הסיכון לסוכרת ב-18%.
Intake of different dietary proteins and risk of type 2 diabetes in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study.

ניתוח מחקרים מגלה, שצריכה של שלוש ביצים בשבוע מגבירה את הסיכון ללקות בסוכרת.
Egg consumption and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of prospective studies.

צריכת ביצים גבוהה נקשרת לסיכון מוגבר לסוכרת בקרב מבוגרים.
Higher egg consumption associated with increased risk of diabetes in Chinese adults – China Health and Nutrition Survey

לקריאה נוספת:
האגודה האמריקאית לסוכרת: טבעונות היא דרך להילחם בסוכרת סוג 2
אנדוקרינולוגים ממליצים על טבעונות להתמודדות עם סוכרת סוג 2
עכשיו זה מדעי: ביצים מעלות את הסיכון לסכרת סוג 2
ממציא האינדקס הגליקמי קורא לכם לעבור לטבעונות
סוכרת סוג 2: ניל ברנרד מסביר את הגורמים למגיפה ומציע דרכים להילחם בה

סוכרת הריונית
מחקר מגלה כי צריכה של בשר אדום מגדילה את הסיכון ללקות בסוכרת בזמן ההריון ב-200%.
Association between pre-pregnancy consumption of meat, iron intake, and the risk of gestational diabetes: the SUN project.

סוכרת סוג 1
שני מקרי בוחן גורסים, כי תזונה טבעונית עשירה בפחמימות מלאות עוזרת להתמודדות עם סוכרת סוג 1.
Plant-Based Diets High in Carbs Improve Type 1 Diabetes, According to New Case Studies

מחלות כבד
כבד שומני שאיננו קשור לאלכוהול הוא בעיה בריאותית שהולכת ונהיית נפוצה יותר ויותר. אנליזה של יותר מ-3,000 בני אדם בהולנד מגלה, כי צריכה מוגברת של חלבון מן החי נקשרת לסיכון גבוה יותר ללקות בתופעה.
Diet high in animal protein is associated with NAFLD in overweight people

לקריאה נוספת:
צריכת חלבונים מן החי מגבירה את הסיכון למחלת כבד שומני - מחקר

אסתמה
מחקר שהתמקד בקשר בין צריכת בשר אדום מעובד לבין סימפטומים של אסתמה גילה שצריכת בשר אדום מעושן יותר מארבע פעמים בשבוע הגדיל את הסיכון להופעה והחמרה של אסתמה ב-76%.
Diet rich in processed meat 'may worsen asthma symptoms'

אכילת ירקות ופירות והימנעות מאכילת מוצרים מן החי יכול לעזור למנוע אסתמה ולהקל על הסימפטומים של התופעה.
The role of nutrition in asthma prevention and treatment

לקיראה נוספת:
בשר מעובד מחמיר את הסימפטומים של אסתמה
תזונה טבעונית יכולה לעזור למנוע אסתמה ולהקל על הסימפטומים

דלקת מפרקים ניוונית
מחקר מגלה כי תזונה עשירה בשומן רווי כמו בחמאה, חלמון ביצה, בשר ואפילו שמן דקלים נקשרת לסיכון מוגבר לדלקת מפרקים ניוונית.
High-fat, high-carb diet a cause of osteoarthritis

לקריאה נוספת:
צריכת בשר או חלב עלולים לגרום דלקת מפרקים שגרונית

מחלות כליות
אחד מכל שמונה בני אדם סובל ממחלת כליות - בגלל חלבון מן החי
The Effect of Animal Protein on the Kidneys
A Prospective Study of Dietary Meat Intake and Risk of Incident Chronic Kidney Disease

בריאות העצמות
מחקר: לאנשים היו עצמות חזקות יותר לפני שצרכו מוצרי חלב

תחמוצת טרימתילמין - TMAO
זוהי מולקולה שגורמת למחלות לב, כלי דם וכליות. מחקר שנעשה לאחרונה מקשר בין צריכת ביצים לבין הימצאות המולקולה בדם.
Studies reveal role of red meat in gut bacteria, heart disease development
Effect of egg ingestion on trimethylamine-N-oxide production in humans: a randomized, controlled, dose-response study.

לקריאה נוספת:
לטבעונים יש חיידקי מעיים בריאים יותר

פרקינסון
צריכת שלושה מוצרי חלב דלי שומן ביום מגדילה את הסיכון למחלת פרקינסון
מדענים מיפן מצאו קשר בין צריכת חלב למחלת פרקינסון

אלצהיימר
Red meat may raise Alzheimer's risk

טרשת נפוצה
טבעונות מקלה על סימפטומים של טרשת נפוצה

מחלות זואוטוניות
השירות הווטרינרי: המגפה הקטלנית הבאה עשויה לצאת מלול ישראלי
מחקרים: פרות ועגלים עלולים להידבק בווירוסים ממשפחת הקורונה
COVID-19 יכול לשרוד בבשר קפוא במשך 3 שבועות
רוב המגפות מאז 1900 קשורות לניצול בעלי חיים
מסמך מדעי חדש קורא לסגור את משקי בעלי החיים על מנת לעצור מגפות כמו COVID-19

סלמונלה
עליה של 82% בתחלואת סלמונלה - בגלל ביצים
מחקר: חיידקי סלמונלה שורדים ב-100 מעלות ובתנאי יובש
60% מתבדידי הסלמונלה מעופות בישראל עמידים בפני אנטיביוטיקה

הרעלת כספית
המשרד להגנת הסביבה: רמת כספית מסוכנת בדגי מאכל

הרעלת פלסטיק
צרכני מאכלי ים מעכלים 11,000 חלקיקי פלסטיק מדי שנה

ירידה במשקל
תזונה טבעונית עדיפה על תזונה ים תיכונית לירידה במשקל:
A Mediterranean Diet and Low-Fat Vegan Diet to Improve Body Weight and Cardiometabolic Risk Factors: A Randomized, Cross-over Trial

ירידה קוגניטיבית
תזונה על בסיס צמחים מקטינה את הסיכון לירידה קוגניטיבית ב-33% בקרב מבוגרים:
Dietary pattern in midlife and cognitive impairment in late life: a prospective study in Chinese adults

הפרעות נפשיות
ניתוח של 21 מחקרים שבדקו את הקשר בין תזונה לדיכאון גילה, כי צריכה של בשר אדום ושל בשר מעובד הגדיל את הסיכון ללקות בדיכאון ביותר מ-25%. לפירות וירקות הייתה השפעה הפוכה ב-20%.
Dietary patterns and depression risk: A meta-analysis.

מחקרים נוספים:
לאוכלי בשר יש סיכוי גדול פי שניים לפתח הפרעות זעם
מחקר: תזונה טבעונית מפחיתה חרדה ומתח

כושר גופני
מחקר שנערך בקנדה מצא כי הסבולת של נשים טבעוניות גדולה יותר מאשר של נשים אוכלות בשר:
Is a vegan diet detrimental to endurance and muscle strength?

בריאות ואיכות הסביבה
המאכלים המזיקים ביותר לבריאות, ובמיוחד בשר אדום - מעובד ולא מעובד - הם גם המאכלים המזיקים ביותר לאיכות הסביבה:
Multiple health and environmental impacts of foods

מחקרים לכאן ולכאן
הרופא ד"ר ג'ואל קאהן כתב בטור באתר VegNews באפריל 2017, כי "אין עדויות רפואיות עדכניות לכך שלבייקון ולהמבורגרים בשריים יש יתרונות בריאותיים". בראיון שנתן הרופא ד"ר מייקל גרגר לצוות טבעוניוז בספטמבר 2017 הוא טען, כי לא קיימים מחקרים מדעיים שמצדדים ביתרונות הבריאותיים, לכאורה, של מוצרים מן החי. בהרצאתו של רועי שפרניק מעמותת 'קירות שקופים', הון שלטון מזון, הוא מדגים כיצד ההמלצות הבריאותיות לצריכת מוצרים מן החי מגיעות מהתעשייה ומערבות במקרים רבים ניגוד אינטרסים. בהמשך להרצאה זו הופק הסרט חלב מגואל בדם. מידע נוסף קיים גם בהרצאה קירות שקופים.

לקריאה נוספת:
האקדמיה לתזונה נותנת אור ירוק לטבעונות
מדענים: עולם טבעוני יהיה בריא יותר, קר יותר ועשיר יותר
מספר הרופאים שמתעניינים בתזונה צמחית גדל פי ארבע
קנדה: המלצות התזונה נותנות עדיפות לחלבון צמחי ומבטלות את קטגוריית מוצרי החלב
הנחיות התזונה בארצות הברית: על צריכת כולסטרול להיות נמוכה ככל האפשר
משרד החקלאות האמריקאי מכיר בתרומתם של אגוזי מקדמיה לבריאות הלב

כתבות נוספות במדור בריאות.



טבעונות   |   מפת האתר   |   חיפוש באתר   |   אודות האתר   |   תנאי שימוש באתר   |   כתבו לנו
קירות שקופים   |   הון שלטון מזון   |   איך לעבור לטבעונות   |   טבעונים עושים עסקים
המדע קבע: טבעונות היא התזונה הבריאה ביותר
עקבו אחרינו: פייסבוק טוויטר יוטיוב אינסטגרם פינטרסט הרשמה לניוזלטר ערוצי RSS