טבעוניוז | חדשות, טבעונות, כתבות, מתכונים, שחרור בעלי חיים
טבעוניוז | חדשות, טבעונות, כתבות, מתכונים, שחרור בעלי חיים
טבעוניוזהרצאותחדשותתמונות השבועטוריםאוכל ומתכוניםסרטוניםיהדותארועים קרובים

פאסט פוד

ערן יוז 7.2.2016

חברה אחת בשם IBP הובילה את המהפך בתנאי העסקתם של העובדים: היא שברה איגודי פועלים, צמצמה את ההטבות הרפואיות שניתנו להם, וקיצצה משכורות כדי מחצית. חברות שהתחרו בה, נאלצו לעבור אף הן למדיניות של קיצוץ עלויות, או להסתכן בפשיטת רגל. ככל שרשתות המזון המהיר שגשגו והתפשטו על פני ארצות הברית, כך הלך והידרדר מצבם של העובדים בהן. משכורותיהם התכווצו, והעבודה נעשתה תובענית וקשה יותר ויותר. כיום, נמצאים עובדי תעשיית הבשר בתחתית הסולם של פועלי החרושת באמריקה מבחינת תנאי עבודה. משכורותיהם הן בין הנמוכות ביותר, ורמות הסיכון הכרוכות בעבודה נמנות בין הגבוהות ביותר. אין כבר רשימות המתנה כדי להשתלב בעבודה הזו. למעשה, פועל טיפוסי בתעשיית הבשר מתפטר או מפוטר כעבור שנה אחת בלבד.

רק אל תתלונן:
כאשר עובד נפצע קשה במהלך עבודתו, נקראת למקום סוכנות ממשלתית בשם "מינהל הבריאות והבטיחות בעבודה" (OSHA) כדי למלא טופס על סיבת התאונה. דיווחי הסוכנות על פציעות בקרב פועלי תעשיית הבשר, יכולים לתת מושג על הסכנות היומיומית הכרוכות בעבודה הזו:
  • עובד נכווה קשה מהתלקחות דלק במסור שהחזיק.
  • עובד אושפז בשל חתך בצוואר, שנגרם מלהב שהשתחרר ממכונה.
  • אצבעו של עובד נכרתה במכונה לעיבוד נקניקיות.
  • אצבעות ידיו של עובד נכרתו במערבל בשר.
  • עינו של עובד נפגעה מאנקול תלוי.
  • זרועו של עובד נכרתה במקדחת בשר.
  • זרועו של עובד נכרתה לאחר שנתפסה במכונה לריכוך בשר.
  • עובד נכווה מחלב בוער.
  • עובד נכווה מתמיסה לוהטת שעלתה על גדותיה במיכל.
  • עובד אחד נהרג ושמונה נפגעו מדליפת אמוניה.
  • עובד נהרג לאחר שזרועו נתפסה במטחנת בשר.
  • עובד נהרג ממטחנת בשר שהושארה ללא השגחה.
  • עובד נהרג כשראשו נמחץ במסוע.
  • עובד נהרג משוקר חשמלי.
  • עובד נהרג לאחר שנתפס במכונה לחיתוך מעיים.
תאונות חמורות אינן קורות כל יום, אבל הסיכון קיים תמיד. ביקור בבית מטבחיים לשחיטת בקר מגלה כמה מהסכנות הללו: מאות עובדים, מחציתם נשים, רובם ככולם היספאנים צעירים, עומדים וחותכים בשר בסכינים ארוכות ודקות. הם ניצבים לפני משטח בגובה החזה, חוטפים נתח בשר מתוך שיירת נתחים הנעה במהירות על מסוע, מסירים את רצועות השומן, זורקים את הבשר הנקי בחזרה אל הסרט הנע, משליכים את רצועות השומן שסולקו אל מסוע נוסף הממוקם מעל לראש, ופונים לנתח הבא. כל שרשרת הפעולות הזו נמשכת שניות מספר בלבד. למרות שהטמפרטורה בחדר אינה עולה על ארבע מעלות צלזיוס, פועלים רבים שטופי זיעה. המוני העובדים הצעירים מצטופפים לאורך השולחנות, עם סכין ביד ובתנועה מתמדת: הם זזים, פונים, מסתובבים וחותכים בשר כל הזמן. אפשר להבחין במאות כובעים וחלוקים לבנים מוכתמים בדם, ובהבזק הפלדה של הסכינים. איש אינו מחייך או מנסה לקשור שיחה. הם נמצאים במרוץ נואש נגד הזמן, מנסים לא לפגר, ולהראות הספקים.

בחלק אחר של המשחטה משתלשלים שוורים שנחתכו לשניים ונתלו על אנקולים מעל לראשי העובדים. האנקולים נעים בכבדות לכיוון קבוצה של עובדים. פועלי המשחטה, מצוידים בסכין חדה ובווי פלדה, תוקפים את הבשר באלימות, תוך כדי תקיעת הקרס וחיתוך נתחי בשר מעל העצם בסכין חדה. הם נאבקים בבשר, תוך גיוס כל כוחם הפיזי ובלוויית התנשפויות, אנקות וצעקות. מראה הפועלים הספוגים בדם, המכים בבשר החי בכל הכוח, מחזיר את המפעל אחורה במכונת הזמן. פתאום אובד כל קשר בין משחטה מודרנית ובין המחזה הברוטאלי שלפנינו, והמכשור המודרני הופך לבלתי-רלוונטי. מה שמתחולל כאן נמשך כבר אלפי שנים ללא שינוי: הבשר הפעור, ריחו החריף של הדם, הקרסים, הסכינים, המאמץ הפיזי.

אפילו הכינויים שהוצמדו ל"התמחויות" השונות בתהליך ההרג נותנים מושג על האלימות הנוראה הכרוכה במלאכת השחיטה: מהמם, כופת, ממית, מפרק, חותך עליון, חותך תחתון, חותך מפרקים וכו'.

* מתוך הספר "פאסט פוד" מאת אריק שלוסר וצ'ארלס ווילסון בהוצאת פוקוס: עמ' 138 עד 140.



טבעונות   |   חיפוש באתר   |   אודות האתר   |   תנאי שימוש באתר   |   כתבו לנו
קירות שקופים   |   הון שלטון מזון   |   איך לעבור לטבעונות   |   טבעונים עושים עסקים
עקבו אחרינו: פייסבוק טוויטר יוטיוב אינסטגרם גוגל+ פינטרסט הרשמה לניוזלטר ערוצי RSS